A porcentaxe panadeira en Monforte de Lemos
•A porcentaxe panadeira:É o procedemento aritmético que expresa a proporción dos ingredientes cando se elabora o pan. Faise en función da fariña empregada, que é o ingrediente de referencia, e tómase como o 100%. O resto dos ingredientes relacionaranse porcentualmente na receita e a suma total dos ingredientes vai ser maior de cen. O pan que se elabora vai ser sempre igual. Neste método é necesario que se pesen todos os ingredientes, incluso os líquidos.
•Por exemplo:
40 kg de fariña→ 100%
27-28 l de auga→ 70%
400 g de sal→1%
450 g de levadura→ 1,125%
4-5 kg de masa nai→ 12,5%
→ Sairían 108 pezas de medio kg cocidos (54 kg de pan). Estamos a perder .... de auga.
• Este exemplo contóunolo un familiar que traballou na panadaría Morín de Monforte de Lemos.
Con respecto ao indicado pola Consellería de Medio Rural sobre o que debe cumprir un pan para poder levar a denominación de orixe "Pan galego", o noso exemplo podería levar a etiqueta coa denominación de orixe, porque está dentro do rango que esixe a normativa.
ANEXO
Enunciado da actividade proposta pola profesora de matemáticasACTIVIDADE PARA A EXPOSICIÓN FINAL: PORCENTAXE PANADEIRA NO PAN GALEGO
COORDINADORA -SARAY
O traballo consiste en ler a entrada do blog https://ofornodafala.blogspot.com/2019/06/porcentaxe-panadeira.html e cubrir a folla de cálculo (descargar en formato ods) cos datos entregados polos compañeiros para completar esta entrada, así como redactar unha breve conclusión en galego que indique se as persoas que entrevistamos fan o pan seguindo a proporción oficial do pan galego ou non.
Tamén redactaremos un chío ao Conselleiro de Medio Rural pedindo axuda para atopar a etiqueta nutricional do pan galego.
Logo haberá unha exposición para todo o centro cos resultados.
Folla de cálculo para facer o estudo:
Comentarios
Publicar un comentario